Vorming en ontmoeting

Infosessies

Binnen de leeftijdsgroep van 0 tot 3 jaar voorziet Huis van het Kind i.s.m. haar partners (Kind & Gezin, mutualiteiten, gezinsbonden) verschillende infosessies. Een aantal thema’s die aan bod komen zijn: zindelijkheid, pittige peuters, gezond eten, eerste stapjes op school …

Schrijf je graag in voor een workshop of wil je meer info? Mail dan naar huisvanhetkind@berlare.be of bel naar 052 43 25 44

Meer info

Huis van het Kind Berlare
Molendreef 19
052 43 25 44

Ontmoeting

Naast infosessies wordt er ook ingezet op ontmoeting tussen ouders met baby’s en/of peuters. Op woensdagvoormiddag is er een vrij inloopmoment bij Kind & Gezin – tussen 10 en 12 uur. Je kan op dat moment vrij terecht bij de verpleegkundige met jouw vragen.
Bedoeling is om op maandelijkse basis aan deze woensdagvoormiddag ook een ontmoetingsmoment + thema te koppelen, zodat jonge ouders met elkaar in gesprek kunnen gaan en kennis uitwisselen. Ook kan jouw baby, peuter spelen met de andere aanwezige kindjes.
Door corona zijn deze ontmoetingsmomenten nog niet kunnen doorgaan. Van zodra dit kan, zal dit via onze communicatiekanalen verspreid worden.

Meer info

Huis van het Kind Berlare
Molendreef 19
052 43 25 44

Gezondheid

Kind en Gezin

In deze fase van opgroeien is Kind & Gezin de belangrijkste partner als het gaat over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kindje. Deze gratis dienstverlening start al tijdens de zwangerschap.

Meer info

Kind en Gezin
078 150 100

Kinderopvang

Voorschoolse kinderopvang (tot 2,5 jaar)

Indien je nood hebt aan kinderopvang ga je best al bij de start van de zwangerschap op zoek naar een geschikt kinderopvanginitiatief. Hier vind je een lijst van kinderopvanginitiatieven in Berlare – die we regelmatig updaten. Toch nog vragen of onduidelijkheden? Neem dan contact op met Huis van het Kind:

Meer info

Huis van het Kind Berlare
Molendreef 19
052 43 25 44

Buitenschoolse kinderopvang

Vanaf het moment dat je kind naar school gaat, zal je beroep kunnen doen op buitenschoolse kinderopvang.
Gemeente Berlare organiseert buitenschoolse kinderopvang op drie locaties: Berlare, Overmere en Uitbergen. Voor en na school kunnen de kinderen van de scholen De Duizendpoot, Sint-Jozef Overmere en gemeenteschool Uitbergen terecht in de opvang.
De scholen GS Ten Berge (Berlare) en VBS de Kleurenboog (Donk) organiseren buitenschoolse kinderopvang op de school zelf tijdens schooldagen.
Tijdens de vakanties kunnen alle schoolgaande kinderen (2,5 – 12 jaar) gebruik maken van de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang.

Meer info

Dienst buitenschoolse kinderopvang
Baron Tibbautstraat, 29 a
052 43 25 40
GS Ten Berge
Galgenbergstraat 39
052 42 35 04
VBS De Kleurenboog
Donklaan 119
09 367 81 84

Gezinsbond | kinderoppasdienst

Berlare telt maar liefst 3 gezinsbonden: gezinsbond Uitbergen, gezinsbond Overmere en Gezinsbond Berlare. Bij hen kan je ook terecht voor de kinderoppasdienst.

Meer info

Gezinsbond Berlare
Gezinsbond Overmere
Gezinsbond Uitbergen

Onderwijs

Basisscholen

Berlare telt vijf scholen voor kleuter- en lager onderwijs. Hier vind je de belangrijkste gegevens. Neem gerust contact op, zij helpen je graag verder met al jouw vragen.

Meer info

Vrije basisschool
De Duizendpoot
Nieuwstraat 8
052 42 37 29
Gemeenschapsschool
Ten Berge
Galgenbergstraat 39
052 42 35 04
Vrije basisschool
De Kleurenboog
Donklaan 119
09 367 81 84
Vrije basisschool
Sint-Jozef
Schoolstraat 1
09 367 68 36
Gemeenschapsschool
De Kleine Schuit
Kleine Kouterstraat 1
09 352 53 01

CLB

CLB staat voor Centrum voor Leerlingenbegeleiding. De organisatie informeert, helpt, begeleidt. Zij doen dit op vraag van de leerling, de ouder(s) of de school. Ze zijn volledig onafhankelijk van de school, hebben beroepsgeheim en werken altijd gratis.

Meer info

GO! CLB Dender
Zonnestraat 25,
9300 Aalst
053 60 32 80
Vrij CLB Waas en Dender
Dijkstraat 43,
9200 Dendermonde
052 21 52 53
Vrij CLB Wetteren
Hoenderstraat 53,
9230 Wetteren
09 369 22 21

Ondersteuning

Groeipakket

Het Groeipakket is het geheel van gezinsbijslagen (de vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen die de Vlaamse overheid voorziet op maat van elk kind in elk gezin.

Meer info

Groeipakket:
Indien er nog vragen zijn, kan je deze stellen in het Huis van het Kind of in het Sociaal Huis

Mutualiteit

Er zijn verschillende mutualiteiten of ziekenfondsen in België. Al naargelang bij welke mutualiteit je bent aangesloten, heb je verschillende voordelen bij de geboorte van een kindje.
Er zijn diverse verlofregelingen waar een uitkering aan verbonden is en de meeste mutualiteiten voorzien ook een interessant geboortegeschenk.

Meer info

Ga langs bij jouw mutualiteit of bekijk hun website met alle mogelijke voordelen.

Sociaal Huis

In het Sociaal Huis vindt je steeds een luisterend oor en er wordt  samen een oplossing gezocht voor jouw persoonlijke – of gezinsproblemen, net zoals financiële problemen.

Meer info

Sociaal Huis Berlare
Baron Tibbautstraat 29a
9290 Berlare
09 326 97 10

Vrije tijd

Bibliotheek én Speelotheek

Met je baby, peuter of kleuter boeken lezen stimuleert de taalvaardigheid. Het loont dus de moeite om op zoek te gaan naar geschikte boekjes in de Berlaarse bibliotheek.

In de bib van Berlare kan je ook binnen – en buitenspeelgoed uitlenen in de speelotheek. Van verkleedkledij tot educatieve spelen.

Meer info

Bib Berlare
Dorp 101a
9290 Berlare
052 43 25 55

UiT-Pas

UiTPAS is een spaarkaart voor vrije tijd. Iedereen kan de UiTPAS gebruiken voor cultuur, sport en ontspanning: film, toneel, dans, sportclub, cursussen … Bij elke activiteit spaar je punten. Die punten kan je ruilen voor gratis tickets, kortingen of andere cadeaus.
De UiTpas kan je aanvragen bij de volgende gemeentediensten: bib Berlare, dienst vrije tijd, CC Stroming en dienst citymarketing.
In het Sociaal Huis kan je terecht voor een UiTpas met kansentarief.

Meer info

Gezinsbond

Berlare telt maar liefst 3 gezinsbonden: gezinsbond Uitbergen, gezinsbond Overmere en Gezinsbond Berlare.

Bij de gezinsbond kan je terecht voor verschillende gezinsactiviteiten, voor de kinderoppasdienst en als lid kan je ook korting krijgen bij verschillende winkels en evenementen

Meer info

Gezinsbond Berlare
Gezinsbond Overmere
Gezinsbond Uitbergen