Vorming en ontmoeting

Infosessies  |  Op stap naar het ouderschap

Twee maal per jaar zal Huis van het Kind Berlare infosessies aanbieden voor toekomstige ouders. Thema’s zoals: arbeid en bevalling, borstvoeding/flesvoeding en kraamtijd zullen ter sprake komen. Volg onze facebookpagina/website verder op om te ontdekken wanneer deze infosessies plaatsvinden. Door het coronavirus zijn er op dit moment geen sessies ingepland, maar van zodra het mogelijk is, vinden jullie alle informatie hier.

Meer info:

Huis van het Kind Berlare
Molendreef 19
052 43 25 44

Gezondheid

Huisarts

Wanneer je zwanger bent of denkt zwanger te zijn, dan is de eerste stap de stap naar jouw huisarts. De arts kan een bloedtest uitvoeren zodat je 100 procent zeker bent van de zwangerschap.
Als je ‘s avonds, ‘s nachts, op een feestdag of in het weekend dringend een huisarts nodig hebt, kan je beroep doen op een huisarts van wacht.

Meer info:

Algemene info dichtstbijzijnde ziekenhuizen

AZ Sint-Blasius

Zwangerschapscoach AZ Sint-Blasius
Tijdens kantooruren contact opnemen voor afspraak en/of informatie
Kroonveldlaan 50
9200 Dendermonde
052-25 28 65

AZ Lokeren

Het ziekenhuis in Lokeren biedt een lessenreeks aan ter voorbereiding van de bevalling, op de website vind je ook de gynaecologen terug die samenwerken met het ziekenhuis.
Lepelstraat 2
9160 Lokeren
09 340 80 60

ASZ Aalst

Het stedelijke ziekenhuis in Aalst begeleid je op een professionele manier tijdens je zwangerschap. Ook hier kan je terecht voor prenatale lessen.
Merestraat 80,
9300 Aalst
053 76 41 11

Kind en Gezin

Kind en Gezin maakt graag al kennis met jou tijdens de zwangerschap. Zo kunnen jullie doorheen een startgesprek, samen bespreken hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen na de geboorte. Je kan hen je gegevens zelf bezorgen op mijn.kindengezin.be of via de Kind en Gezin-Lijn (078/150100). Als je het Groeipakket (groeipakket.be) aanvraagt, word je automatisch aangemeld.
Op de website van Kind & Gezin vind je nog meer info terug.

Meer info:

Kind en Gezin
078 150 100

Kinderopvang

Voorschoolse kinderopvang

Indien je nood hebt aan kinderopvang ga je best al bij de start van de zwangerschap op zoek naar een geschikt kinderopvanginitiatief. Hier vind je een lijst van kinderopvanginitiatieven in Berlare – die we regelmatig updaten. Toch nog vragen of onduidelijkheden? Neem dan contact op met Huis van het Kind:

Meer info:

Huis van het Kind Berlare
Molendreef 19
052 43 25 44

Ondersteuning

Groeipakket

Het Groeipakket is het geheel van gezinsbijslagen (de vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen die de Vlaamse overheid voorziet op maat van elk kind in elk gezin.
Als je zwangerschap vraag je hier ook je startbedrag aan. Dit kan ten vroegste vier maanden voor de geschatte geboortedatum en tot vijf jaar na de geboorte bij een uitbetaler van het Groeipakket:

Meer info:

Huis van het Kind Berlare
Molendreef 19
052 43 25 44

Sociaal Huis

In het Sociaal Huis vindt je steeds een luisterend oor en er wordt  samen een oplossing gezocht voor jouw persoonlijke – of gezinsproblemen, net zoals financiële problemen.

Meer info:

Sociaal Huis Berlare
Baron Tibbautstraat 29a
9290 Berlare
09 326 97 10

Mutualiteit

Er zijn verschillende mutualiteiten of ziekenfondsen in België. Al naargelang bij welke mutualiteit je bent aangesloten, heb je verschillende voordelen bij de geboorte van een kindje.
Er zijn diverse verlofregelingen waar een uitkering aan verbonden is en de meeste mutualiteiten voorzien ook een interessant geboortegeschenk.

Meer info:

Ga langs bij jouw mutualiteit of bekijk hun website met alle mogelijke voordelen.

Vrije tijd

Bibliotheek

HAls aanstaande ouder is de bib een ideale plaats waar je terecht kan voor ontspanning. Naast informatieve boeken over zwangerschap, vind je hier zeker ook de nodige ontspanningslectuur:

Meer info:

Bib Berlare
• Dorp 101a
• Baron Tibbautstraat 2
9290 Berlare
052 43 25 55

UiT-Pas

UiTPAS is een spaarkaart voor vrije tijd. Iedereen kan de UiTPAS gebruiken voor cultuur, sport en ontspanning: film, toneel, dans, sportclub, cursussen … Bij elke activiteit spaar je punten. Die punten kan je ruilen voor gratis tickets, kortingen of andere cadeaus.
De UiTpas kan je aanvragen bij de volgende gemeentediensten: bib Berlare, dienst vrije tijd, CC Stroming en dienst citymarketing.
In het Sociaal Huis kan je terecht voor een UiTpas met kansentarief.

Meer info:

Gezinsbond

Berlare telt maar liefst 3 gezinsbonden: gezinsbond Uitbergen, gezinsbond Overmere en Gezinsbond Berlare. Bij de gezinsbond kan je terecht voor verschillende gezinsactiviteiten, voor de kinderoppasdienst en als lid kan je ook korting krijgen bij verschillende winkels en evenementen.

Meer info:

Gezinsbond Berlare:
Gezinsbond Overmere:
Gezinsbond Uitbergen: